افلاک

مجله فرهنگی و اطلاع رسانی افلاک

افلاک

مجله فرهنگی و اطلاع رسانی افلاک

پرسش و پاسخ(دروغ گفتن)

1. باسلام سوالی داشتم در مورد دروغ گفتن
در اسلام دروغ گفتن گناه بزرگی هست و از نظر ما مسلمان ها پست است و باز در بحث دروغ مصلحتی داریم که گفته شده دروغ گفتن اگر به خاطر حفظ آبروی شخصی باشد اشکال ندارد حالا سوال بنده این است که اگر برای تحقیق کار یا ازدواج مراجعه شد می شود برای حفظ آبروی فرد دروغ گفت؟ متشکرم

جواب: در این که دروغ گفتن گناه کبیره و بزرگی است شکی نیست و باز در بحث دروغ مصلحتی مواردی ذکر شده که آن دروغ مصلحتی حساب می شود و گناهی ندارد . یکی از موارد دروغ مصلحتی حفظ آبروی اشخاص است مثلا شخصی نزد ما می آید و می گویید آیا درست است که فلانی آدم دروغ گو یی است اینجا ما می توانیم بگوییم که نه ایشان دروغ گو نیستند البته در بحث دروغ مصلحتی شرطی وجود دارد که به ما خیلی کمک می کند و آن این است که دروغ مصلحتی ما باعث فساد یا تباهی یا به قول معروف مفسده در آن نباشد در ادامه بیشتر متوجه مفسده خواهید شد. اما این که برای تحقیق خواستگاری پیش ما می آیند که فلانی چه طور آدمی است اینجا نمی شود دروغ گفت و در آخر بگوییم که دروغ مصلحتی بود برای حفظ آبروی فرد این جا ما کار اشتباهی کرده ایم چون در آینده این دختر و پسر ممکن است به خاطر آن دروغ ما دچار مشکل شوند و گناه آن به گردان ما خواهد بود مثلا به دروغ بگوییم ایشان معتاد نیست در صورتی که معتاد است پس در اینجا باعث مفسده است و این دروغ مصلحتی نیست و گناه کبیره است. یا مثالی دیگر برای تحقیق کاری برای دوست ما می آیند و سوال می کنند که آقا فلانی سیگار می کشد یا نه یا اهل دعوا هست یا نه و ما دروغ بگوییم به این خاطر که بنده خدا برود سر کار تا مشکلش حل شود و آبرویش نریزد این هم اشتباه است چون آن فرد سر کاری می رود که باید کار مردم را به درستی انجام دهید و این فرد باعث مزاحمت مردم و کشور خواهد شد که این دروغ بزرگی است.پس شرط دروغ مصلحتی در این است که مفسده در آن نباشد و به جز این شرط و با این شرط فقط در چند مورد می توان دروغ گفت که عبارت اند از:
1. در مواقع اضطرار و ناچاری مثل آن که فردی خشمگین می خواهد فردی را بکشد و می گویید آیا منزل فلانی این جاست و ما دروغ می گوییم که نه اینجا نیست.
2. در صورتی که قصد دوستی دادن بین دو مسلمان را داریم مثلا بگوییم بابا فلانی پشت سر تو این را نگفته است و دروغ گفته اند.
3. در جنگ با دشمن دین ما و کشور ما که به صورت تاکتیک جنگی از آن استفاده می شود نه جنگ دو دوست یا دو خانواده .
4. در موردی که مرد وعده ایی به خانواده می دهد و می داند که نمی تواند آن را عملی کند و برای ایجاد آرامش و صفا و صمیمیت این کار را می کند.
البته عرض کردم این موارد صحیح است به شرط این که در آنها مفسده ای نباشد.
پس در تحقیقات خواستگاری و کار و ... که مهم هستند نباید دروغ گفت چون در آنها مفسده هست.
                                         با تشکر از سوال خوب شما
                  دوستان عزیز می توانند سوالات خود را در بخش نظرات از ما بپرسند 

غفلت

بسم الله الرحمن الرحیم
غفلت
خدایا با نام تو شروع می کنیم تو خود ما را یاری گردان تا بخشی از تکلیف خود را انجام دهیم و مقالاتی در خور توجه ارائه گردانیم.
 

مشکلات بر سر راه ما جوانان بسیار زیاد است البته باید دانست که مشکلات زندگی را شیرین می البته این بیشتر به بعد مشکل مربوط می شود .در دنیا انسان هایی هستند که فقط به منافع خود فکر می کنند آنها می خواهند که دنیا را به فساد بکشند تا راحت تر حکومت کنند یا به ثروت بیشتری دست یابند آنها تلاش می کنند تا جوانان را به انحطاط بکشانند چون جوان می تواند دنیا را تغییر دهد آنها دست به راه های مختلفی می زنند تا به هدف خود برسند مثلا در همین اینترنت یا تلویزیون یا غیره البته بحث ما این نیست که که هستند یا چه می خواهند همین بس که آنها همان دولت های غربی یا سرمایه داران هستند .بحث ما در مورد مبارزه با شیطان است.
 

شیطان برای به دام انداختن ما جوانان دست به هر نیرنگی می زند تا انسان را به تباهی بکشاند اما وقتی که انسان را به سوی تاریکی کشاند ما دیگر در تاریکی هستیم و راه را نمی بینیم و این دیگر خودمان هستیم که راه گمراهی را سپری می کنیم . 
سر منشاء بسیاری از این گرفتاری ها همان غفلت است انسان با غفلت خود را به پرتگاه می کشاند و در آخر هم به دره غفلت سقوط می کند . 
 

غفلت به معنای فراموشی است و منظور ما در این جا فراموشی خالق خود است. زمانی که انسان خداوند خود را فراموش کند ابتدای هر خطری است اما این یاد خدا ذکر خداست که مانع می شود تا انسان کاری ناشایست را انجام ندهد دروغ نگوید نگاه به نامحرم نکند . یاد خدا و هم چنین یاد آخرت دو راه هستند که باعث می شود تا ما خطا نکنیم یا کم تر خطا کنیم یاد خدا برای آن که صاحب و خالق ماست و خجالت از او و همچنین مطلع بودن او در همه حال از ما و مجازاتش باعث دوری ما از گناه و اشتباه است. اما یاد آخرت سرنوشت جاودانه ما کارنامه اعمال ما یا پاداش و مجازات ما است که نگه دارنده ما از گناه است. ما اگر خدا را فراموش کنیم راحت به انحطاط کشیده می شویم معصیت می کنیم چشم چرانی می کنیم دوروغ می گوییم غیبت می کنیم تهمت می زنیم و یا هر کار نادرست دیگر.
 

غفلت باعث می شود که انسان تا حد حیوانیت پایین بیاید و حتی بد تر از حیوان . به راستی اگر دختران جوان که در خیابان ها بی مورد رفت آمد دارند و ظاهری گناه آلود دارند به یاد آخرت و خداوند بودند چنین می کردند ؟ غفلت با عث می شود انسان از وظیفه خود بی خبر باقی بماند و کاری نادرست انجام دهد که خود نمی داند اشتباه است ولی شاید اگر بداند آن را رفع کند . گاهی ما در خیابان راه می رویم و هواسمان پرت می شود و نگاه به دست یا موی نامحرمی می کنیم ولی این درست نیست این هم غفلت است. حالا باید چه کنیم چه طور این غفلت را پاک کنیم تا همیشه انسانی هوشیار باشیم و به کار هایمان رنگ خدایی بدهیم .آسان است مهمترین آن که عرض می کنم ،با آن می توان مشکلات و آثار غفلت را بر طرف کرد آن هم انجام واجبات خدا ست که تکلیف و وظیفه ماست مثلا نماز خود را بخوانیم و در حد توان در اول وقت یا همان بعد از اذان روزه خود را بگیریم . روش بعد توکل به خدا توسل به خدا و کمک خواستن از خدا که یکی از بهترین زمان های آن بعد از نماز است . سعی کنیم قرآن بخوانیم البته اگر با ترجمه باشد بهتر است . مرحله بعد توکل و توسل به پیامبر خدا و امامان معصوم مان و یاری خواستن از آن ها ست . مرحله بعد سعی کنیم که مطالعه خود را بالا ببریم تا وظیفه خودمان و هم چنین بد و خوب را تشخیص دهیم که از مهم ترین کتاب ها قرآن ، دعا ها و رساله هاست و ... 
 

یک سوال : کسانی هستند که سوال می پرسند که آقا ما وقتی نماز می خوانیم هواسمان پرت می شود هواسمان میرود در یخچال یا فلان کار چه کنیم که هواسمان پرت نشود؟
ما می توانیم یاد خدا را زیاد کنیم قرآن بخوانیم دعا کنیم دعا های امامان و معصومین را بخوانیم و به خدا تکیه کنیم این باعث می شود که ما نه تنها در نماز به آرامش برسیم و حواسمان پرت نشود بلکه باعث آرامش در بقیه کار هایمان می شود و می توانیم بهتر کارهایمان را انجام دهیم.

          با تشکر از وقت گران بهای شما

                     محسن افلاک

                                                           لطفا نظر خود را در مورد این مطلب بیان بفرمایید

                                                              و ما را در بهبود وبلاگ و مقالات یاری فرمایید.